Kaj je Retinol?

Retinol je drugo ime za celotno molekulo vitamina A oz. spojina v družini vitaminov A. Retinol pospešuje obnavljanje celic. Je derivat vitamina A, ki dokazano gladi kožo, oži pore, poleg tega pa pomaga odstranjevati in zmanjševati starostne pege ter izboljšuje teksturo kože. Pomaga tudi pri zmanjševanju hiperpigmentacije zaradi brazgotin ali izpostavljenosti soncu. Šteje za kozmetično sestavino, najdemo pa ga v izdelkih za nego kože v prosti prodaji. Retinol se lahko razbije v manjše oblike vitamina A, ki ga najdemo v izdelkih za nego kože. Tovrstni izdelki so na voljo samo na recept.

Kako deluje?

Retinol torej ščiti kožo, lase in nohte pred negativnimi vplivi, kot sta ultravijolično sevanje, onesnaženost okolja, obenem pa ima sposobnost izboljšanja prekrvavitve in krepitve krvnih žil. Poleg tega retinol pospešuje presnovo, kar je še posebej pomembno za starejšo kožo.
Retinol je številka ena in bistvena sestavina v kozmetičnih izdelkih za ohranjanje in spodbujanje svežega, spočitega videza kože. Številni kozmetični proizvajalci uporabljajo obliko retinoinske kisline, ki ni čisti retinol – npr. retinil palmitat. Vse oblike retinola povečujejo in spodbujajo proizvodnjo kolagena in elastina ter zmanjšujejo njuno razgradnjo zaradi zunanjih dejavnikov.

Ne glede na to, ali prihaja v kozmetičnem izdelku ali izdelku na recept, vitamin A v vseh svojih oblikah deluje kot celični komunikator. To pomeni, da lahko kot sestavina ukaže celici, da se obnaša in celo izgleda bolj normalno in mlajše. Ta vrsta komunikacije je izredno koristna, ko je vaša koža poškodovana od sonca, saj taka poškodba kože povzroči nezdrave, abnormalne in nefleksibilne kožne celice.

Retinol je prava čudežna sestavina, ki učinkovito gladi gube, manjša pore, bledi pigmentne madeže in povečuje proizvodnjo kolagena. Opazili boste dramatično mlajšo kožo z neverjetno gladko teksturo in izboljšanim tenom kože.

Koliko ga je v kozmetičnem izdelku?

V današnji »anti-ageing« kozmetiki je retinol najbolj pogosto uporabljena oblika vitamina A (v glavnem se uporablja v koncentraciji 0,3 %), saj kožo manj draži kot tretinoin. Kljub nizkim omejitvam, so derivati vitamina A so najbolj preučene in dokumentirane snovi z »anti-ageing« učinkom. Lokalne derivate vitamina A lahko uporabljamo profilaktično ali pa na koži, ki je že poškodovana zaradi ultravijoličnih žarkov. Tretinoin v koncentraciji 0,1 % pomembno zmanjša znake prezgodnjega staranja kože, ki jih izzovejo UV-žarki (gube, zmanjšanje prožnosti kože, motnje pigmentacije, keratoze …). Spodbuja novo sintezo kolagena in zmanjša prisotnost encimov, ki razkrajajo kolagen (kolagenaza).

Dodaj odgovor